Marika tässä vielä noin vuotta ennen onnetomuutta, musiikkileikkikoulun tunnin alussa pianoa pimputtelemassa.

Kuva Marikasta päivää ennen onnettomuutta eli 2.3.2003
Marika vammautui vakavasti 3.4.2003 ollessaan tapahtumien aikaan 2v 5kk vanha. Tuolloin puheliaan ja suht sujuva sanaisen ja eloisan pikkutytön elämä muuttui silmän räpäyksessä! Palatessamme Lieksasta kotiin Joensuuhun päin, vanha mies nukahti rattiin, ajautui kaistallemme ja väistö yrityksestä huolimatta törmäsi vielä automme oikeaan taka-osaan kohtalokkain seurauksin. Marika sai voimakkaan iskun oikealle ohimoonsa. Pelastushelikopteri Ilmarin kyydillä Marika toimitettiin pikimiten Kuopioon KYS:iin, jossa teho-osasto tarkkailussa ollessaan, neljäntenä päivänä aivopaineiden noustessa hallitsemattomaksi, päädyttiin osittaiseen kudospoistoon hengen pelastamiseksi.

Marika menetti vaikean aivovamman myötä puhe- ja liikuntakykynsä. Pian puhkesi myös epilepsia ja ruokailukin onnistui vain vatsanpeitteiden läpi asennetun letkun avulla (myöhemmin ns. peg-nepparin kautta). Marika oli Kuopiossa hoidossa 1 kk, jonka jälkeen hänet siirrettiin Joensuuhun PKSSK os. E3:lle, jossa oli vielä puolitoista kuukautta hoidettavana, kotiutuen 13.6.2003.

Syksyllä 3.9.03 Marikalle asetettiin shuntti KYS:ssä, aivonestekiertohäiriön vuoksi. Ja 5.12.03 jälleen KYS:ssä  Marika sai omat aikaisemmin poistetut (7.4.03) kalloluun palat takaisin paikoilleen. Siitä seurasi 5 vk sairaalassa olo jakso ja epilepsian herkistyminen. Kevät -04 oli raskasta aikaa ja tasapainon hakua...

 Myöhemmin on todettu mm. keväällä -04 reflustauti ja kesällä -05 äkillisen jalan kipeytymisen syyksi selvisi murtuma. Ja luutiheysmittauksessa ilmenikin kehittyvä osteoporoosi.

Epilepsia on vaivannut ajottain pahempana ja on ollut nyt reilun viiden vuoden ajan onneksi rauhallisempi. Nykyisellään Marikalla menee kaksi estolääkettä epilepsiaan, yksi lääkkeistä piti purkaa ripeällä tahdilla elokuussa -07 sen aiheuttaessa haimatulehdusta.

Vasen lonkka operoitiin tammikuusa -08 sijoiltaan menon vuoksi.

Selän skolioosi operoitiin Turussa TYKS:ssä maaliskuussa 2011. Leikkaus sinäänsä onnistui hyvin, mutta skolioosin seurauksena kasaan painunut oikean puoleinen keuhko ja sen toipuminen aiheutti hengityksen puolen ongelmia ja keuhkokuumeen, josta toipuminen pitkitti hengitykone hoitoa 3 viikkoon. Ja trakeostomia jouduttiin myös tekemään tilaneteen helpottamiseksi. Kotiin päin PKSSK:hon Marika siirrettiin lääkärin ja hoitajan saattaessa häntä ambulanssilla kahden ja puolen viikon TYKS:ssä olon jälkeen. Kaikkiaan tilanne vaati kuukauden sairaalassa olojakson.

22.4.2012 veimme Marikan sairaalaan pahoinvoinnin ja maha kipujen vuoksi. Illalla verikokeiden vastausten tultua, selvisikin, että Marikalla on haimatulehdus. Siitä alkoi pitkä ja voisiko jo sanoa tuskallinen 2 ja puoli kuukatta kestävä sairaalajakso. Kuopiossa KYS:ssäkin Marikaa hoidetttiin reilu viikko. Itselle tuo pätkä oli kuin paluu kolari vuoden tunnelmiin. Yhtä ahdistava ja sama osasto kuin silloinkin... Mutta ahdistus jatkui kyllä sitten siirtymisen jälkeen myös koti kaupunkiin. Marika nukutettiin tuon sairaala jakson aikana kaikkiaan 5 kertaa. Kaksi niistä oli tähystys toimenpidettä ja jälkimmäisen jälkeen vointi olikin sitten häilyvä tovin matkaa...Lasten teholla Marika oli 3 viikkoa hoidettavana.

 Nytten Marika 12 vuotta (synt. 9.11.2000) ja saa olla onneksi kotona! Mikä tosin ei ole ollut aina itsestäänselvyys, vaan on vaatinut aika ajoin vanhemmiltani voimavaroja ja tietoa pykälästä jos toisestakin moneen otteeseen tässä kuluneiden vuosien varrella. Viranomainen ei aina ole ollutkaan se etunivalvoja, vaan se joka on mitannut vammaani rahassa! Mut onneksi ne on ihmisoikeudet vammautuneillakin !

 

 

Marika kuvassa 2.4.2003, eli päivää ennen onnettomuutta.

 

 

 

Lehtileike Karjalaisesta 4.4.2003 

 

"Pikkutyttö loukkaantui vakavasti kolarissa" 

 

Kaksivuotias tyttö loukkantui vakavasti kahden henkilöauton nokkakolarissa Lieksan Rauhalassa torstaina iltapäivällä.

Onnettomuus sattui Joensuuntiellä noin klo 16.20. Lieksaan matkalla ollut henkilöauto ajautui yllättäin vastaantulevan liikenteen kaistalle ja törmäsi Lieksan keskustasta tulossa olleen auton kylkeen. Joensuuhun matkalla olleen auton kuljettaja yritti väistää autoa ja teki lukkojarrutuksen, mutta väärälle kaistalle ajautunut auto osui sen takaoveen.

Takapenkillä turvaistuimessa istunut tyttö loukkaantui vakavasti, kun ovi työntyi törmyksen voimasta sisään ja osui hänen päähänsä. Autoa kuljettanut lapsen isä ei loukkaantunut onnettomuudessa ja etupenkillä istunut äiti selvisi pintanaarmuilla. Tyttö ja hänen vanhempansa ovat Joensuulaisia.

Loukkaantunut lapsi kuljetettiin pelastushelikopteri Ilmarilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Sairaalasta kerrottiin illalla, että hänen tilansa oli edelleen kriittinen.

Väärälle kaistalle ajautunutta autoa ohjasi lieksalainen eläkeläinen, joka kertoi nukahtaneensa rattiin ajettuaan yksin pitkän matkan.