Tänään vietetään lapsen oikeuksien päivää. Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS) on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille.

Tämä päivä on korostunut omalla kohdalla aika kongreettisesti. Sillä tämän reilun 9,5 vuoden aikana, ei ole voinut aina kokea vammautuneen lapsen vanhempana, että lapsella tai aina perheelläkään ei ihan yksi selitteisesti ole niitä oikeuksia. Niin raadolliselta kuin se ehkä tuntuukin. Hyvin herkästi voi käydä niin, että joku toinen tietääkin paremmin, mikä on perheelle tai lapselle parhaaksi ja yleensä siis viranomainen on se tietäjä.
Tämän asian olen tuonut ja tuon esille ihan siksi, ettei mikään koskaan tule muuttumaan missään, jos jokainen vain hyssyttelee ja on hiljaa siitä kokemastaan ja kohtelustaan, mitä tämä niin hyvänä pidety yhteiskunta "erityisilleen" aika ajoin koettaa tehdä.
Joten aina aika ajoin on hyvä kun on päiviä, jolloin voi ihan nostaa ne arvot ja inhimillisyyden ihan pöydälle.
Sillä loppu pelissä, eiköhän meistä ihan jokainen toivo, että meitä kohdeltaisiin niin kuin toivoisimme itseämme tai omia läheisiämme kohdeltavan.

Joten, oikein ihanaa, turvallista ja rakkauden täyteitä Lasten oikeuksien päivää kaikille erityisille lapsille ja ihan tavallisille pienille ihmisille. <3